Kurczak z warzywami i kuskusem w 25 minut.

       To nie jest blog o gotowaniu, a ja nie jestem Magdą Gessler ale ponieważ każdy dom, nawet internetowy, posiada kuchnię, więc i mój ma swoją. Prywatnie, radzę sobie w niej raz lepiej, raz gorzej. Lubię proste i szybkie w przygotowaniu dania, lubię je modyfikować. Chciałabym się z Wami podzielić moimi sposobami na gotowanie. Tylko tyle. Bez wykładów o diecie czy weganizmie. Może znajdziecie coś dla siebie, może nie, może się chociaż pośmiejecie z moich umiejętności, a może czegoś się od Was nauczę.

    Na tak zwany pierwszy ogień pójdzie Kurczak z warzywami i kuskusem. Potrawa Freestylowa i jednogarnkowa. Świetnie smakuje następnego dnia. Jeżeli dobrze zorganizujmy pracę, przygotowanie dania nie zajmie nawet 25 minut. Można dowolnie komponować dodatki, choć polecam sprawdzony autorski zestaw poniżej:). Podstawa to kurczak i kuskus, wiadomo. Zaczynamy.

Składniki (4 porcje):

Składniki: Kurczak z warzywami i kuskusem.

Podstawa:

  • Średnia, podwójna pierś z kurczaka – 500 g
  • Kuskus, standardowe opakowanie – 300 g

Warzywa:

  • Duża, czerwona papryka
  • Dwie, średnie cukinie (tutaj zielona i żółta dla koloru)
  • mała, biała cebula (polecam również czerwoną)
  • Kolba kukurydzy
  • zielona pietruszka, sól, pieprz i ulubione zioła

      Warzywa i mięso kroimy w kostkę, kukurydzę ścinamy nożem (brzmi terrorystycznie, ale wiecie o co chodzi:):,

Kurczak z kuskusem i warzywami.

     Kaszę kuskus solimy do smaku i zalewamy wrzątkiem, według zaleceń producenta. Zawsze przesypuję kaszę do szklanej miski, a następnie zalewam ją wrzątkiem w taki sposób, by woda przykrywała kaszę  na około dwa centymetry. Kuskus pęcznieje w oczach:)

Kuskus

     W garnku, na niewielkiej ilości tłuszczu smażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy kurczaka. Całość podsmażamy 10 minut (do momentu, aż kurczak straci surowy wygląd)

Kurczak z cebulą

     Następnie dodajemy czerwoną paprykę i kukurydzę, całość dusimy pod przykryciem około 5 minut:

Papryka i kukurydza

IMG_7901

     Kolejny krok to dodanie cukinii, która nie wymaga długiego duszenia i ulubionych ziół (często korzystam z mieszanek włoskich, np. zioła prowansalskie). Doprawiam również całość pieprzem i solą. Dusimy wszystko przez kolejne 5 minut.

cukinia i zioła

IMG_7904

      Ostatni etap to połączenie warzyw i kurczaka z kuskusem. Dla smaku i koloru zawsze dodaję zieloną pietruszkę, ale można pominąć ten krok.

Kuskus i pietruszka

Mieszamy wszystkie składniki i gotowe. Szybko, prosto i naprawdę smacznie.  Polecam:).

Kurczak z warzywami i kuskusem.

Smacznego, Margo

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.